Radno vrijeme saune
PonedjeljakUtorakSrijedaČetvrtakPetak
Ujutro10 – 13 sati 10 – 13 sati
Popodne17 – 21 sat19 – 21 sat19 – 21 sat17 – 21 sat

Napomena
Kad planirate koristiti saunu, molimo da nam to najavite sat vremena unaprijed (ili osobno u teretani ili putem telefona) kako bi sauna bila zagrijana pravovremeno na optimalnu temperaturu.
Kontakt telefonski broj: +38552501933

Sauna

Sauna je zagrijana prostorija namijenjena duhovnoj i tjelesnoj relaksaciji. Proces sauniranja, koji završava opuštajućim tuširanjem i odmorom, pružit će Vam osjećaj mira.

Korištenje saune je besplatno za članove Erny’s gym fitness centra, a ako niste član, možete koristiti saunu uz plaćanje redovne cijene za jedan ili više posjeta (pogledajte cjenik usluga).


O finskoj sauni

Finska sauna je zatvorena drvena prostorija namijenjena za opuštanje i relaksaciju. U jednom kutu saune nalazi se peć s kamenjem koje se polijeva vodom čime se povisuje temperatura zraka. Temperatura zraka u finskoj sauni može se kretati od 60°C do 100°C, a vlažnost zraka je oko 15%.

Zbog visoke temperature preporučuje se posjet sauni u trajanju od 8 do 15 minuta, ovisno o individualnom osjećaju. Nakon sauniranja obavezno je tuširanje radi rashlađivanja tijela te odmor od približno 20 do 30 minuta.

Cjelokupni postupak može se ponoviti 3 puta. Posjet sauni potiče cirkulaciju, oslobađa napetost i uzrokuje obilno znojenje. Nakon obilnog znojenja u sauni ravnoteža se postiže pojačanim unošenjem tekućine u organizam.

Nakon finske saune preporučuje se korištenja hladnog tuša, te masaža kockicama leda kako bi se tijelo rashladilo i povratilo ravnotežu.

Sauna

Učinci saune

Svrha saune je opuštanje i ugoda, a pored toga postoje njeni znatni ljekoviti učinci. Sauniranje pojačava otpornost na prehlade i jača cjelokupni imunološki sustav, ubrzava cirkulaciju, jača živčani sustav, čisti tijelo od toksina, jača srce, snižava tlak, ubrzava probavu, pomaže kod kroničnog bronhitisa, reume, artroze, tvrdih zglobova. Sauna je najbolji način za detoksikaciju koja se postiže izlučivanjem toksina znojenjem, te ubrzavanjem unutrašnjeg izlučivanja preko bubrega i pluća.

Sauniranje eliminira fizički i psihički stres. Bol i napetost u mišićima se smanjuje, jer saune djeluju na opuštanje mišićnog sustava i omekšava mišiće. Sauna je najbolji način za čišćenje kože. Vrući zrak otvara pore na koži i znojenjem se uklanjaju mrtve stanice s kože, nečistoća i toksini.

Jačanje srca i probavnog sustava nastaje zbog jačanja živca Vagusa, koji usporava otkucaje srca i kad je ono opterećeno te istodobno poboljšava opskrbu srčanog mišića kisikom. Jačanjem Vagusa pojačava se peristaltika želuca i crijeva. Na prve znakove prehlade ili gripe sauniranje ojačava tijelo i znatno ograničava reprodukciju virusa.